top of page

"Verandering als enige constante"

Bijgewerkt op: 1 dec. 2021

Veranderen is geen keuze. De manier waarop je met veranderingen omgaat, die maakt het verschil.


Niemand zal ontkennen dat we in een hectische tijd leven. Een kleine greep uit de actualiteit: klimaatverandering, lockdown, flexibilisering van de arbeidsmarkt, grondstoffenschaarste, invloed van social media, bevolkingsgroei. Deze - en vele andere - ontwikkelingen beïnvloeden niet alleen ieders persoonlijke leven, ook de organisaties waar wij in werken moeten hier mee omgaan.


"Verandering is de enige constante, onzekerheid de enige zekerheid", schreef filosoof Zygmunt Bauman daarover. Maar hoe hiermee te dealen? Hoe ga je om met continue verandering? Een mogelijke aanpak is agile werken.

Agile betekent wendbaar. Het gaat om slimmer werken, niet om het uitvoeren van méér werk in minder tijd. Bedrijven moeten meebewegen en net zo wendbaar worden als de snel veranderende omgeving waarin ze zich bevinden. Dit is lastige materie voor bedrijven die zijn vastgeroest en vooral gericht zijn op hun interne processen.

Agile teams zijn klein, divers samengesteld en gefocust op het oplossen van algemene problemen, door steeds kleine stapjes te maken en te werken in korte cycli. Belangrijk blijft het om overzicht te hebben en het einddoel helder te houden. Zeker in grotere organisaties, waar het uiteindelijke resultaat de optelsom is van het werk van een groot aantal teams.


Elke managementmethode heeft voor- en nadelen. Dat geldt ook voor agile. Vraag je eerst af of agile past bij de organisatieprocessen en de bedrijfscultuur, agile werken is geen wondermiddel. De wereld wordt steeds onzekerder, complexer en onduidelijker. Technologie maakt niet het verschil, aangezien technologie beschikbaar is voor alle bedrijven. Kortom, veranderen is geen keuze, de manier waarop je met veranderingen omgaat, die maakt het verschil!


Het bovenstaande stukje is afkomstig uit onze nieuwsbrief die in november'21 aan alle TPF-relaties is gestuurd.


Meer informatie over ons en/of nieuwsgierig naar Ingeborg?


Wij komen graag in contact!

תגובות


bottom of page