top of page

Interim professionals & hun zaakwaarnemer (?!)

Geschreven door Danny Martens


Ik weet al heel lang dat ik bij lange na niet over zoveel voetbaltalent beschik als Kevin de Bruyne en Memphis Depay. Sinds kort ben ik er ook achter dat ik hen als professional niet kan volgen. ‘Dat zal vast met het salaris te maken hebben’, hoor ik denken. Wat ik daarmee vooral bedoel, is dat zij zich niet langer bedienen van zaakwaarnemers. Ik daarentegen laat mij nog steeds in met recruiters voor freelance opdrachten; de zaakwaarnemers van de interim professional.


De voordelen voor mij zijn dat ik zelf geen tijd hoef te besteden aan het zoeken naar nieuwe opdrachten en ook geen omvangrijk netwerk hoef te onderhouden. Het enige netwerk dat ik scherp hoef te houden, is dat van mijn zaakwaarnemers. Maar, dat is nu net waar voor mij de schoen wringt!


Na kennismaking belooft de zoveelste recruiter bij mij terug te komen als er een interessante opdracht open staat. Daarmee staan zij dus aan de vraagzijde van de interim-markt en niet aan de aanbodzijde: mijn zijde. Het zijn dus in feite niet mijn zaakwaarnemers! Nee, ze behartigen voornamelijk de zaken van de bedrijven die op zoek zijn naar interimmers.


Bovendien geldt van veel recruiters dat zij in bijna alle gevallen niet transparant zijn. Altijd leg ik bij een nieuwe opdracht voor dat ik het contract sluit met het bedrijf waar ik aan de slag ga en dat de recruiter mij een rekening mag sturen. Dit is zeer ongebruikelijk en wordt bij mijn weten ook nooit geaccepteerd. Ik vermoed dat dit tot ongewenste transparantie zou leiden. Vaak wordt echter aangevoerd dat de recruiter een preferred supplier is. En dat is naar de letter wel het geval, maar naar de geest is het natuurlijk de interimmer zelf die de door het bedrijf gewenste diensten ‘supplied’.


Laat dit gebrek aan transparantie ook (volgens het krantenartikel waaruit ik het vernam) de drijfveer zijn voor Kevin de Bruyne en Memphis Depay. Zij huren nu zelf advocaten in en mensen die hen helpen de marketing te doen. Nu zijn zij topvoetballers en ben ik een goede interimmer, maar ik denk dat het voor mij op dit moment niet economisch uit kan om hun model te volgen. Ik denk echter wel dat er een markt is voor marketeers om interimmers bij te staan. Hetzelfde geldt voor advocaten om mijn juridische positie te versterken.


Hierbij dan ook een oproep aan marketeers en advocaten om in de wereld van de freelancers te stappen!


Comments


bottom of page