top of page

Dan kun je altijd nog naar de administratie …

Bijgewerkt op: 16 nov. 2020


In de zorg is het een hardnekkige gewoonte om medewerkers die in het primaire proces niet meer (kunnen) functioneren op de administratie een plek aan te bieden.


Daarbij geldt een aanname dat het werk op de administratie eenvoudig werk is wat door ieder kan worden uitgevoerd. Vroeger was dat mogelijk enigszins terecht.


Het werk op de afdeling roosteren en plannen van personeel, HR, voeding en hospitality, P&C (planning & control), financiën, financiële administratie, declareren, productie- en zorgadministratie, is tegenwoordig een professie, een vak. Veel repeterend werk is geautomatiseerd en er zal in rap tempo de komende jaren nog veel meer volgen.
De medewerker die de werkplek wordt aangeboden wordt er niet echt gelukkig van. Kennis, achtergrond en feeling ontbreekt. Werken in het secundaire proces is wat anders dan het primaire proces. Het voelt ver weg van de cliënt of patiënt. Het werk ervaart mogelijk als een bureaucratische molen wat de zorg aan cliënt/patiënt in de weg zit.


Doe het de medewerker en de instelling niet aan. Geef alleen díe medewerkers deze optie die het werk echt leuk gaan vinden. Zoek een betere oplossing als iemand onverhoopt het primaire proces moet verlaten.


Leonard den Hollander

Partner

Comments


bottom of page