Meerdaagse Training TPF 2019 - Lecce

De meerdaagse van The Perfect Fit Academy biedt ieder jaar weer mogelijkheden aan professionals om zich bij te scholen en verder te ontwikkelen in een mooie locatie in zonnig zuid Europa.
De locatie voor 2019 was Lecce in het meest zuidelijke deel van de hak van de laars van Italië.
Theo van Kessel ging mee met deze meerdaagse en deelt zijn ervaringen.

Het thema: ‘van moet naar moed in de digitale wereld’

Welke ontwikkelen komen er in de komende jaren op ons af? Op welke wijze sta je daar als financial, auditor, CXO tegenover? Al snel werd duidelijk dat de technologische ontwikkelingen een exponentieel karakter hebben en dat ons lineaire denken ons daarbij in de weg kan gaan zitten.
We schuiven op van een routinematige wereld via de ons zo vertrouwde gecompliceerde omgeving van vakmanschap en beoordelingen naar nauwelijks beheersbare complexe omgevingen. En daar gelden compleet andere wetten. Complexe werelden vragen vooral visie en wendbaarheid om geen creativiteit te verliezen. Daar gaan we met ons planmatig werken!
Het beeld van de motorrijder Valentino Rossi staat bij iedere deelnemer vast op het netvlies. Hij blijft op topsnelheid alleen in de bocht hangen door de uiterste grenzen op te zoeken.
Professor Walter Baets nam ons mee in een duizelingwekkend perspectief waarin het zoeken naar stabiliteit en zekerheid er juist voor zorgen dat je steeds minder zal innoveren.
Erna Oldenboom gaf ons aan de hand van het ‘Insight profiel’ een persoonlijke spiegel van ons gedrag in een omgeving die sterk vanuit onze onderliggende waarden en percepties plaatsvinden. De manier waarop je de wereld ziet is sterk afhankelijk van je onbewuste aannames.

Wetenschap en business

In Lecce werden wij door Allessandro Margherita, assistent professor aan de plaatselijke universiteit, meegenomen in wat vanuit engineering perspectief mogelijk wordt. Geen enkele sector zal aan disruptie ontkomen. We waren een ochtend te gast in het Salento High Tech Ecosystem. Een prachtig voorbeeld van een omgeving waar wetenschappers en start-ups bij elkaar worden gebracht met ook de overheid als stimulator. We kregen mooie voorbeelden van business start ups rond o.a. bijzondere gezichtsherkenning en biotechnologische toepassingen. Bijzonder om te zien hoe hier door het bij elkaar brengen van deze werelden mooie business initiatieven ontstaan.

Cultuur

Een bezoek aan Italië gaat natuurlijk niet voorbij zonder bezoeken aan prachtige kerken en amfitheaters, een snelle espresso in de ochtend en wijn op een zonnig terras en het genieten van culinaire geneugten. De organisatie had voortdurend verrassingen met de keuze voor toprestaurants. Er was geen plek voor middelmatigheid. De lokale gids had haar werk uitstekend gedaan.
Hoogtepunt was een avondbezoek aan een olijfolieproducent die in een schitterende omgeving goudkleurige olie produceert. Een smaaksensatie die er voor zorgde dat door velen het risico genomen werd dat aantekeningen tussen mogelijk lekkende olijfolieflessen mee huiswaarts gingen.

Perfecte combinatie

De samenstelling van de groep senior professionals uit verschillende organisaties gaf vaak ook pittige discussies vanuit ervaringen en eigen visies. Juist ook omdat de vergezichten prikkelend en voor sommigen soms ook nog onwaarschijnlijk voorkwamen.
Na 4 dagen intensieve kennisuitwisseling, discussies, diners en terrasbezoeken heb je weer een mooi aantal nieuwe contacten.
Dus de perfecte (PE-waardige) fit van het loskomen van de werkomgeving, samen met collega professionals en topdocenten en genieten van de Zuid-Europese zon en cultuur.